FAQ

Često postavljana pitanja

Kad je isplata računa vlasnika?

Isplata ide jednom tjedno tj. petkom ( ovisi o banci komitenta kad će sredstva biti na računu) i odnosi se na sve racune samoizdane do ponoć  ili fizički donese ( poslane na mail financija) do četvrtka do 16:00 h.

Ukoliko vlasnik ima dugovanje starije od 7 dana, isplata ce biti obustavljena dok ne podmiri dug.

Što je samoizdavanje računa, i što dobivam njime?

Direct Booker u ime iznajmljivača može izdavati račune koji se automatski kreiraju u trenutku naplate kartice gostu. Ako se odluči za samoizdavanje, iznajmljivač više ne treba ispisivati račune niti ih donositi u naš ured. Na taj način mu je olakšano poslovanje i štedi vrijeme. Račun koji smo mi izdali prosljeđujemo iznajmljivaču na uvid.

Vlasnik i dalje izdaje račune koje je u svom objektu naplatio od gosta (gotovina) i to kao i dosad ispisuje na paragon bloku ili na računalu prema numeričkom redosljedu od broja 1,2,3…itd., te ih kao i dosad evidentira u knjizi prometa. Direct Booker potražuje svoju i booking com proviziju kroz mjesečni obračun.

Račune koje smo postupkom samoizdavanja mi izdali u ime iznajmljivača, vlasnik također upisuje u knjigu prometa. Ne treba se zabrinjavati oko toga što ti računi  neće pratiti numerički redosljed. Vlasnik u knjigu upisuje broj računa koji mu je naznačen na računu npr. prvi račun koji smo mi izdali u njegovo ime je pod brojem 64/v/1 i taj broj upisuje u knjigu, drugi račun mu je npr. br. 204/v/1 itd…

Koliki je prag prometa za ulazak u sustav pdv-a?

Iznajmljivač ulazi u sustav pdv-a sa ostvarenim prometom od 300 000,00 kn.

Kako provjeriti i promijeniti postavljenu cijenu i minimum stay za određeni period?

Cijene i minimum stay postavljate u dogovoru s Voditeljem vašeg objekta, tj. Account Managerom. Sve nejasnoće i pitanja koja imate vezano uz navedene stavke možete provjeriti s vašim Account Managerom. Cijene i restrikcije se mogu mijenjati u bilo kojem trenutku slanjem e-maila Voditelju objekta, a ukoliko isti nije dostupan i ne može napraviti izmjene obratite se Odjelu Informacija.

Apartman je u navedenom terminu zauzet, što napraviti s gostima?

Sva zauzeća apartmana koja su stigla na druge načine, a ne preko Direct Bookera, dužni ste javiti na vrijeme kako ne bi došlo do overbooking situacija. Ukoliko iz nekog razloga niste javili zauzeće apartmana goste ćemo pokušati prebaciti u apartman iste ili slične kategorije i cijene. Ukoliko gosti kontaktiraju stanicu preko koje su napravili rezervaciju i prebaci ih se u drugi smještaj, razliku u cijeni je potrebno nadoknaditi.

Što znači Non refundable, a što Early Booker opcija?

Non refundable je opcija u kojoj se gostima daje određeni popust na cijenu, a kao protuvrijednost se dobije rezervacija koju nije moguće otkazati i novci se odmah uplaćuju. Dakle, gost plaća rezervaciju bez obzira dali se pojavio u smještaju ili ne.

S druge strane Early Booker označava opciju davanja određenih popusta kako bi se potaklo goste da što ranije rezerviraju smještaj. Statistički gledano, Early Booker cijene su veće od cijena koje se ostvaruju u Last minute ponudi, a kalendar je već unaprijed popunjen.

Može li se gostima organizirati izlet ili bookirati transfer?

Direct Booker se osim usluga vezanih uz privatni smještaj,  bavi i prodajom izleta i organiziranjem transfera. Gosti na našoj web stranici, ali i u mailu koji su dobili nakon što su izvršili rezervaciju mogu vidjeti ponudu izleta i transfera. Ukoliko su zainteresirani za neki od izleta ili im je potreban transfer, mogu ga bukirati samostalno ili kontaktirati Odjel informacija na mail: info@direct-booker.com kako bi oni izvršili rezervaciju. Ako je riječ o vlasniku koji vozi transfere, a nije u mogućnosti izvesti određeni transfer, u svakom trenutku se isti može prebaciti na nas.

 

Provjera statusa rezervacija i zauzeće kalendara?

Satus rezervacije u svakom trenutku možete provjeriti ulaskom u vaš Backoffice, a ako imate poteškoća s provjerom možete provjeriti s Odjelom informacija svaki dan od 08:00 h do 24:00 h. Ukoliko je rezervacija otkazana, svaki otkaz se naplaćuje odmah ako je gost ušao u otkaznu policu rezervacije. Naplate se vrše sukladno polici po kojoj je izvršena rezervacija, a obavijest o naplati dobit ćete putem maila.

Stanje kalendara i raspoloživosti također možete provjeriti u Backofficu. Ako imate privatnu rezervaciju ili želite zatvoriti određene datume u kalendaru, možete samostalno obaviti u backofficu.

Kako znati koliko gosti dolazi i vrijeme dolaska?

Svakom gostu se šaljem mail vezan uz vrijeme njegovog dolaska, a ako nije naznačio vrijeme, par dana prije dolaska šalje mu se SMS poruka ili ga se kontaktira. Kad gost ostavi vrijeme svog dolaska, automatski vam na mail stiže obavijest. Vrijeme koje je gost naznačio je promjenjivo i ovisi o stanju u prometu, gužvama i nekim drugim faktorima na koje gost ne može utjecati.

Ulaskom u Backoffice možete vidjeti sve detalje vezane uz rezervaciju, pa tako i broj gosti. Ako nije došao broj koji je naveden na rezervaciji, a postoje rangovi cijena, tj. cijene se formiraju ovisno o tome koliko osoba boravi u apartmanu, u tom slučaju je potrebno naplatiti razliku.

Bitna stavka kod broja osoba su djeca i njihova dob. Djeca do 3 godine imaju pravo na besplatan boravak u objektu, a ukoliko je potreban dječji krevetić gosti u većini slučajeva navedu kao napomenu prilikom rezervacije.

Prilikom dolaska gosti su dužni predočiti svoje osobne dokumente kako bi se napravila prijava. Ukoliko gosti odbijaju dati dokumente, objasnite gostima da je riječ o standarndoj proceduri RH i da će podaci služiti isključivo u svrhu prijave.

Što kada gosti naprave štetu u apartmanu i nisu se odjavili u predviđeno vrijeme?

Gosti su dužni napustiti objekt do onog vremenskog roka koji je naznačen na stranici na kojoj su bukirali smještaj, ukoliko im nije u dogovoru s vama odobren kasniji check out. Ako su gosti i još uvijek u apartmanu, iako je prošlo vrijeme predviđeno za check out, možete im stvari staviti sa strane i obavijestiti nas, a mi ćemo dalje kontaktirati goste i objasniti im pravila i situaciju.

Prilikom check out-a, vlasnik je dužan biti u objektu i provjeriti jeli sve funkcionira i u kakvom stanju je objekt. Ukoliko je nastala šteta, gosti su dužni platiti na licu mjesta.

Ako su gosti otišli iz objekta, a ostale su im stvari, obavijestite nas i mi ćemo kontaktirati goste i zamoliti ih da uplate novce, nakon čega će im stvari biti poslane.

 

 

Što napraviti kad se gosti žale da objekt nije isti kao na slikama?

Gost na potvrdi rezervacije ima naznačeno svoje ime te vrstu i ime jedinice koju je rezervirao. Ako je potrebno mogu se poslati gostu slike jedinice koja je oglašena na web stranici i koju je rezervirao.

Ako se gost nije pojavio u smještajnom objektu, potrebno je obavijestiti Direct Booker, kako bismo naznačili nedolazak i poslali rezervaciju na naplatu.

Ukoliko gost želi produžiti boravak u smještajnom objektu, to mu se može napraviti jedino ukoliko je jedinica slobodna. Nakon dogovora o produženju boravka, gostu se šalje potvrda o produženju.

Gosti su se pojavili s kućnim ljubimcem, a objekt ne prima kućne ljubimce?

Ukoliko se dogodi da se gosti pojave s kućnim ljubimcem, a na stranici preko koje su rezervirali je jasno naznačeno da objekt ne pruža dobrodošlicu ljubimcima, goste ćemo kontaktirati i objasniti im situaciju  te ih smjestiti u drugi smještajni objekt.

Kako znati ukupnu cijenu rezervacije i koliki dio ide vlasniku?

Ukupna cijena rezervacije vidljiva je u backofficu, kao i na potvrdi rezervacije koja je stigla emailom. Ukoliko niste dobili mail sa potvrdom, kontaktiraj te nas pa ćemo vam poslati ponovno. Unutar rezervacije jasno je vidljiva ukupna cijena rezervacije, koliko iznose pojedine provizije te dio koji ide vlasniku. Za sve nejasnoće i pitanje možete se obratiti vašem Account Manageru.