Svaki privatni iznajmljivač mora zadovoljiti određene zakonske norme kako bi mogao legalno obavljati taj posao. Iz godine u godinu, ta pravila se mijenjaju, ali vi uvijek morate biti u toku. U slučaju dolaska inspekcije, provjeravaju se različite obveze iznajmljivača, pa zato dobro pregledajte ovaj popis i provjerite imate li sve navedeno i u vašoj smještajnoj jedinici. 

 

 • Rješenje o kategorizaciji – iako to možda i nije potrebno napominjati, novi iznajmljivači morali bi znati da je to zapravo najvažniji dokument za iznajmljivanje smještaja, odnosno dozvola za rad. Zahtjev za izdavanje rješenja podnosi se nadležnom županijskom Upravnom odjelu. 
 • Standardizirana plava pločaNa vidljivom mjestu treba biti postavljena standardizirana plava ploča, tj. natpis koji označuje vrstu i kategoriju objekta, onako kako je upisano u rješenje o katagorizaciji. 
 • PDV ID brojPrema Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti iz studenog 2018. godine, iznajmljivač je obvezan ishoditi PDV identifikacijski broj. Prilikom oglašavanja i reklamiranja usluga s poreznim obveznicima iz Europske unije iznajmljivač mora istaknuti porezni broj, odnosno PDV identifikacijski broj. 
 • Kućni redPravila ponašanja, te obveze i prava gosta, ali i domaćina, treba postaviti na vidljivo mjesto, na hrvatskom i engleskom jeziku. 
 • Službeni cjenik – Cjenik usluga treba izražen u kunama, a može biti navedena i protuvrijednost u drugim valutama. Treba sadržavati cijenu usluga po periodima iznajmljivanja, podatke o vrsti smještaja i iznajmljivaču, iznos boravišne pristojbe (ako je uključena u cijenu, onda to treba istaknuti), te mora biti potpisan od strane vlasnika. 
 • Kopije računaIznajmljivač je dužan ispostaviti račun gostu za naplaćeni smještaj, a kopije račune čuvati najmanje 11 godina i upisivati ih u Evidenciju o prometu (Obrazac EP). 
 • Prijava i odjava gostiju u sustavu eVisitor – Ako vas posjeti inspekcija, moguće je da će od vas zatražiti izlist popisa gostiju iz eVisitora, koji mora odgovarati broju gostiju koji trenutno borave u apartmanu, ali i broju gostiju kojima su izdani računi do tog datuma. 
 • Obavijest o prikupljanju osobnih podatakaIstaknutu na vildjivom mjestu, radi evidentiranja u sustav eVisitor, a vezano i  uz Opću odredbu o zaštiti osobnih podataka – GDPR
 • Obavijest o načinu podnošenja prigovoraUmjesto knjige žalbe, gostima se treba omogućiti pisani prigovor, uz koji treba ostaviti kućnu adresu ili e-mail kako bi mu iznajmljivač mogao odgovoriti, i to u roku od 15 dana.
 • Plan evakuacijeNajjednostavnije ga je prikazati kao tlocrt smještajne jedinice s naznačenim otvorima i izlazima. 
 • Kutija prve pomoći – Ako imate više jedinica unutar jednog objekta, po zakonu je dovoljno imati i jednu kutiju, ali preporuka je imati u svakoj jedinici. 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Zašto je naš Odjel financija velika prednost za iznajmljivače

Naplata rezervacija, naplata otkaza i nedolazaka, vraćanje akontacije gostima, obveze vezane uz PDV… sve su to problemi koji mnogim samostalnim iznajmljivačima često zadaju glavobolje.  Jedna od...

Zimske pripreme – ključ za uspješnu sezonu!

Za uspješno iznajmljivanje smještaja nije dovoljno raditi samo onih nekoliko udarnih turističkih mjeseci u godini. Zimsko razdoblje, kad je smještaj uglavnom prazan, idealno je razdoblje za...

Što morate imati u apartmanu u 2020. godini?

Svaki privatni iznajmljivač mora zadovoljiti određene zakonske norme kako bi mogao legalno obavljati taj posao. Iz godine u godinu, ta pravila se mijenjaju, ali vi uvijek...