Poznati dubrovački skladatelj, glazbenik, i menadžer u kulturi Pero Šiša, ujedno je i vrlo uspješan iznajmljivač privatnog smještaja.  Od samog početka iznajmljivanja surađuje s Direct Bookerom, još od 2013. godine. Kada je upoznao osnivače Nikolu Grubelića i Nina Dubretića, kako kaže, “namirisao” je uspješnu priču. 

Direct Booker mi se u to vrijeme činio kao odlična prilika, nešto novo i vrlo pozitivno. Za biti uspješan treba imati talenta. Oni su ga imali, a ja sam srećom to prepoznao.  Izuzetno mi je drago da se danas tvrtka pretvorila u franšizu koja se može mjeriti sa svjetskim pričama. 

Gospodin Šiša se ovim poslom počeo baviti iznajmljivajući kuću Blue Symphony u Starom gradu u Dubrovniku, koja je odlično ocijenjena na rezervacijskim stranicama. Međutim, ono na što je posebno ponosan je kuća za odmor Lazuština Paradise u Konavlima, u mirnom mjestu Mihanići. 

Ideja je bila napraviti mjesto na kojem bi gosti istinski uživali, i to tjedan ili dva. 

Neke ideje  sam prenio iz fenomenalnih hotela u svijetu i ukomponirao ih u moj konavoski raj. Mnogi su me pitali zašto to radim u Konavlima, gdje ima vukova, čagljeva i sl, ali puno sam putovao i iz iskustva znam da je gostima doživljaj cijelu noć biti u bazenu i uživati u miru i tišinu. U gradu ljudi borave 1-2 dana, i više se umore nego odmore. Svi bježe van grada.

Gospodin Šiša je 7 godina radio na uređenju ove kuće, pri čemu je pazio na svaki detalj. Kaže da ambijent treba biti takav da se gost osjeća kao u raju. Primjerice, sam je crtao detalje u drvu:

Došla mi je ideja da pirografijom uresim drveni interijer uključujući ne samo našim motivima, poput konavoskog veza, već i nešto nota. Ti detalji čine razliku.

 

Otkako je prošle sezone počeo iznajmljivati ovu kuću, priznaje, rezultati su nadišli sva očekivanja. 

Jednostavno je eksplodiralo. Rezervacije, sjajne recenzije… Uz  toliko dobrih vila i kuća za odmor, bio sam iznenađen da sam “pogodio”. Taj mir, netaknuta priroda, šum rijeke jednostavno ih obori s nogu. Ambijent je jednostavno drukčiji od svega što su vidjeli dosad. Neprocjenjivo se brčkati u jacuzziju ili bazenu uz “simfonije ptica” dok lastavice krišom piju vodu…

Nije mu neobično ni zbližiti se s gostima. Nekada iznese klavir kraj bazena, pa gosti imaju privatni koncert dok ispijaju koktele u bazenu. 

Oni ne pišu recenzije nego štiva, prekrasne riječi. Na rastanku zna pasti i suza. Međutim ,treba imati osjećaj za njihove potrebe – biti društven, ali ostaviti ih i u intimi kada to žele. 

O dugogodišnjoj suradnji s Direct Bookerom ima samo riječi hvale. 

Osjećam se sigurno i zaštićeno. Danas se sve manje radi s gotovinom, i tu mi Direct Booker puno pomaže – odmah kontrolira je li kartica validna ili ne, povlači novce s kartice, što ne bih mogao sam.  Direct Booker nije za Hrvatsku nego za Švicarsku – dobiješ uredno sve napisano, podsjetnik da gosti dolaze, iz koje države, koji je porez, koliko ostaje vlasniku, treba li krevetić, itd.

Gospodin Šiša kaže da je posao iznajmljivanja najteži posao, iako je dosad puno toga u životu radio.

Privatni iznajmljivači su heroji profesionalizma i svima koji se mukotrpno bave tim poslom treba pomoći,a ne ih dodatno “nagrađivati” raznim nametima. 

Njegov najvažniji savjet drugim iznajmljivačima je – gost je uvijek u pravu. 

Ovo je jako zahtjevan posao, jer ne smije biti krivih nota. Gost je platio i mora imati full service, i bez obzira na sve gost je uvijek u pravu. A iznajmljivač mora biti “filter” koji prima dobre, ali i loše stvari. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Mali rječnik pojmova za privatne iznajmljivače

Turizam i iznajmljivanje privatnog smještaja danas je duboko isprepleteno s internetom i tehnologijom, pa ponekad nije lako “pohvatati” sve izraze i kratice na engleskom jeziku s...

Što kontrolira turistička inspekcija?

Od 1. travnja 2019. na snazi je novi Zakon o Državnom inspektoratu prema kojem Turistička inspekcija djeluje u sastavu Državnog inspektorata. Drugim riječima, došlo je do ujedinjenja svih...

Pero Šiša: “Ponekad gostima odsviram privatni koncert”

Poznati dubrovački skladatelj, glazbenik, i menadžer u kulturi Pero Šiša, ujedno je i vrlo uspješan iznajmljivač privatnog smještaja.  Od samog početka iznajmljivanja surađuje s Direct Bookerom,...