Turizam i iznajmljivanje privatnog smještaja danas je duboko isprepleteno s internetom i tehnologijom, pa ponekad nije lako “pohvatati” sve izraze i kratice na engleskom jeziku s kojima se često susrećemo, bilo u komunikaciji s gostima ili agencijom ili pri traženju savjeta i ideja za bolje poslovanje na internetu. 

Da vam olakšamo, donosimo vam prijevode 15 važnih pojmova koji se koriste u svijetu iznajmljivanja privatnog smještaja s engleskog na hrvatski jezik. 

 

Amenities – skupni naziv za poželjne sadržaje unutar objekta, primjerice klima uređaj, wireless internet, TV, roštilj itd. 

Authorization hold / Preauthorisation – Predautorizacija kreditne ili debitne kartice. Uobičajena praksa kod naplate smještaja – kako bi se iznajmljivač i agencija osigurali, dio novca s kartice gosta se rezervira ili “zamrzne” i služi kao polog, te se oslobađa nakon što gost plati račun. 

Booking engine – softver koji omogućuje primanje direktnih i sigurnih online rezervacija putem vaše vlastitite web stranice. 

Channel manager – S obzirom da (još) nema pravog prijevoda na hrvatski, i mi koristimo izraz channel manager. To je softver koji omogućava automatsko ažuriranje cijena, kalendara popunjenost i rezervacija na nekoliko rezervacijskih kanala (Booking.com, Airbnb…) odjednom. 

Credit card voucher – Formular putem kojeg gost daje pismeno dopuštenje da mu se iznos naplati s njegove kreditne kartice. 

Minimum stay – Minimalan broj noćenja potreban za rezervaciju. Može se prilagođavati ovisno o periodu – primjerice, postaviti kraći minimalni broj noćenja u posezoni kako bi povećali šanse za rezervaciju. 

No-show – Nedolazak. Gost koji je rezervirao smještaj uopće se nije pojavio. 

Non-refundable rates – Snižena cijena smještaja pod uvjetom da gost odmah plaća punu svotu, bez mogućnosti otkazivanja. 

Occupancy rate – prosječna stopa popunjenosti smještajnih kapaciteta u godini. 

OTA – Online Travel Agency – Internetske stranice za rezervaciju smještaja online. Najpoznatiji su Booking.com, Airbnb, Expedia… 

Overbooking – Riječ koju ne želimo vidjeti, jer označava dvostruku rezervaciju, odnosno dvije rezervacije na isti datum. Problem i za goste i za iznajmljivača. 

Rate manager – Pametni sustav za pronalaženje optimalnih cijena smještaja kojeg možete koristiti kao iznajmljivač Direct Bookera. Sustav automatski traži objekte slične vašemu, analizira po kojoj cijeni su prodani, te vam predlaže povećanje ili spuštanje cijene.

Revenue management – Aktivno bavljenje prodajom, što uključuje analizu prodajnih rezultata uoči sezone i  kreiranje strategije za sezonu. Ako se aktivno ne bavite prodajom, bilo samostalno bilo preko specijalizirane agencije kao što je Direct Booker, teško možete ostvariti svoj maksimalan potencijal.

Vacation rental / Short-term rental – Smještaj za kratkoročno iznajmljivanje, privatni smještaj. Preporuka je koristiti ove izraze umjesto “private accommodation”, što se kod nas često koristi ali nije ispravno.

Virtual credit card (VCC) – Virtualna kreditna kartica. Digitalna kreditna kartica koja ne postoji u fizičkom obliku, a kreira se kad gost plaća online preko primjerice Booking.com-a. Omogućuje jednostavnu i sigurnu naplatu. Za svaku rezervciju dobivate novu virtualnu karticu koja se može koristiti samo jednom. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Zašto je naš Odjel financija velika prednost za iznajmljivače

Naplata rezervacija, naplata otkaza i nedolazaka, vraćanje akontacije gostima, obveze vezane uz PDV… sve su to problemi koji mnogim samostalnim iznajmljivačima često zadaju glavobolje.  Jedna od...

Zimske pripreme – ključ za uspješnu sezonu!

Za uspješno iznajmljivanje smještaja nije dovoljno raditi samo onih nekoliko udarnih turističkih mjeseci u godini. Zimsko razdoblje, kad je smještaj uglavnom prazan, idealno je razdoblje za...

Što morate imati u apartmanu u 2020. godini?

Svaki privatni iznajmljivač mora zadovoljiti određene zakonske norme kako bi mogao legalno obavljati taj posao. Iz godine u godinu, ta pravila se mijenjaju, ali vi uvijek...